reuma
loading...
Istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Centralnoj Floridi pokazuje da bakterija koju ljudi lako pokupe konzumiranjem mliječnih proizvoda, govedine ili proizvoda koji rastu u đubrivu dobijenom od krave može da potakne razvoj reumatoidnog artritisa kod ljudi koji imaju genetske predispozicije za ovu bolest.Naučnici su analizirali DNA iz uzoraka krvi 70 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i od 48 zdravih volontera. Kod 35% oboljelih osoba su pronađeni tragovi bakterije dok je samo 8% zdravih osoba u prošlosti bilo izloženo bakteriji.
Došli su do zaključka kako osobe koje su rođene sa ovom genetskom mutacijom i koji su kasnije izloženi bakterijama kroz kontaminirano mlijeko ili meso zaražene stoke imaju veći rizik da razviju reumatoidni artritis.
Reumatoidni artritis češći je u žena nego muškaraca u odnosu 3:1. Najčešće se razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Rizik je povećan u porodicama s historijom reumatoidnog artritisa.
Karakterističan simptom reumatoidnog artritisa je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata. Otečenost i bol u zglobovima traju najmanje šest sedmica prije nego se reumatoidni artritis dijagnosticira.
Izvor: novi
0 komentari:
Objavi komentar