petak, 5. travnja 2019.

Malo je onih koji ne vole kisele krastavce, te zbog toga se često nađu na meniju. Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.

krastavac

Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

loading...
Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.

Sprečavaju nastanak čira na želucu – čir je unutarašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabilizuju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.

Izvor: hayat

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

Translate

Uradite ovo 5 minuta prije kupanja i vaša koža će biti savršena, bez i jedne mrlje u samo jednoj sedmici!

Svi mi želimo da naša koža bude zdrava i lijepa. Odmorite malo od hemijskih preparata i okrenite se prirodnim rješenjima. Mnogo puta smo o...

loading...

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget