utorak, 7. svibnja 2019.

Kada ostanete trudni cijeli svijet će imat potrebu da vam dijeli savjete. Neki od tih savjeta će bit korisni, dok su drugi metode zastrašivanja i prave babske priče koje nemaju ni jedan znanstveni dokaz koji ih potvrđuje. Kako bi vam olakšali razotkrivamo najčešće zablude kad je trudnoća u pitanju.
1. Sljedećih devet mjeseci trebate mirovati.

Iako je trudnoća vrijeme kada bi trebali odustati od jahanja ili kick boxinga nikako se ne bi trebali prestati kretati i vježbati. Svakodnevne lagane šetnje i vježbe primjerene trudnicama imat će dobar učinak na vaše zdravlje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Vermontu pokazalo je kako su žene koje su bile aktivne u trudnoći imale lakši porod, prije su vratile staru težinu, bolje su spavale i rjeđe oboljevale od postporođajne depresije. Aerobik u vodi i plivanje idealne su vježbe za trudnice.


  2. Ako nosite visoko, znači da je dečko.

Ništa ne potiče bapske priče kao predviđanje spola djeteta. Postoji uvriježeno mišljenje da dečki formiraju lijepi mali trbuščić, dok se s djevojčicama težina raširi ravnomjerno preko čitavog abdomena. Neki idu toliko daleko da vrte prsten na koncu iznad trbuha pa prema smjeru njegove vrtnje procjenjuju spol. Ali moramo vas razočarati. Ne postoji ni jedna metoda koja bi predvidjela točan spol djeteta. Oblik trbuha ovisi o tjelesnoj građi žene, a ne o tome da li nosi dječaka ili djevojčicu. Još jedna teorija je da ćete roditi dječaka ako vam se po tijelu pojave hiperpigmentacijske mrlje, a snažne jutarnje trudnoće znak su za djevojčicu. Ali čak ni ultrazvuk ne može 100% pogoditi spol djeteta. Jedini način da sa sigurnošću utvrdite spol vaše bebe je da je upoznate.

3. Ne jedite meke sireve.

Sirevi kao što su feta, mozzarella, svježi sir i slične namirnice opasni su zbog moguće listerije koja u većini slučajeva uzrokuje pobačaj. Ovakve namirnice nikad ne jedite u restoranima i ne kupujte ih ako nemaju deklaraciju na kojoj piše da su pasterizirani. Samo su takvi dobri za jelo. Osim sireva trebali bi izbjegavati paštete i dimljenu šunku, ne samo u trudnoći već i dok dojite.



4. Jedite za dvoje.

Istina je da jedete za dvoje, ali jedno od vas je strašno malo i ne treba mu 2000 kalorija, tako da trudnoća nikako ne znači da možete duplati porcije. Prejedanje može uzrokovati dijabetes u trudnoći, ali i znatno otežati porod. Važno je da tijekom trudnoće jedete redovito i zdravo. Jedite kvalitetne proteine kao što su jaja, meso, riba i grašak, puno povrća i neprerađene ugljikohidrate. Umjesto grickalica i slatkiša za međuobrok radije birajte voće i orašaste plodove.

5. Bez sexa u trudnoći.

To je najveća laž. Sex ne može naštetiti vašoj bebi i ne, beba ne može ugristi vašeg partnera. Žene se trebaju dobro osjećati u trudnoći, a sex u tome može samo pomoći. Ujedno ćete se povezati s partnerom i uživati u vremenu koje je samo vaše prije nego što dođe dijete.

loading...
Sex bi trebali izbjegavati u slučaju predležeće posteljice, u zadnjem tromjesećju ako nosite dvoje ili više djece, ako imate povijest preuranjenog poroda ili ako vam je puknuo vodenjak.

6. Izbjegavajte bojanje kose u trudnoći.

Nije dokazano da boja za kosu šteti vašem djetetu, ali nije dokazano ni da ne šteti. Znanstvena istraživanja su potvrdila da tamne boje brzo prodiru u skalp i tragovi se mogu vidjeti u bijelim krvnim zrncima kroz nekoliko sati. Danas na tržištu postoje “prirodne” boje za kosu bez amonijaka. Ali dok se znanstvenici ne usuglase da li je bojanje štetno ili nije, možda se ipak najbolje suzdržati eksperimentiranja.

7. Vruće kupke nisu dobre.


  Na kraju napornog dana vruća kupka može biti pravi izazov, ali ipak izbjegavajte prevruću vodu jer je dokazano da povećane temperature tijela majke negativno utječe na nerođeno dijete, posebno u prvim mjesecima kada se dijete tek razvija. Kako trudnice često pate od dehidracije i vrtoglavice kao posljedice niskog tlaka, prevruća parna kupka samo će pogoršati stanje. Ako ne možete odmah ući u kadu i sjesti znali da je voda prevruća za vas.

Izvor : novi.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

Translate

Uradite ovo 5 minuta prije kupanja i vaša koža će biti savršena, bez i jedne mrlje u samo jednoj sedmici!

Svi mi želimo da naša koža bude zdrava i lijepa. Odmorite malo od hemijskih preparata i okrenite se prirodnim rješenjima. Mnogo puta smo o...

loading...

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget