Ovaj narodni lijek za manjak željeza u organizmu možda djeluje suludo, ali mnogo je onih koji tvrde da im je zaista pomogao.
Što napraviti s čavlima i jabukom?
Jabuku (neprskanu) operite i osušite, čiste željezne čavle (oko 10-tak kom) i malo bakrene žice dobro očistite alkoholom (bakrena žica pomaže apsorpciju željeza), osušite i nabodite u jabuku, najbolje oko peteljke.
Takvu jabuku ostavite da odstoji preko noći (cca 12 sati).
Sljedećeg jutra izvadite čavle i bakrenu žlicu, te jabuku pojedite na jedan od ova 3 načina, po želji:
cijelu
provucite kroz sokovnik i popijete sok
naribajte u posudicu, dodajte žličicu meda i sok od pola limuna
Ovo se preporuča jesti na tašte.
loading...
Čavle i žicu uvečer zabodite u novu jabuku (prethodno je operite), ostavite do sljedećeg jutra i ponovite sve ispočetka u razdoblju od 7 dana.Nema potrebe čavle i žicu prati poslije svake upotrebe, dobro sastružite nakupljene naslage, a čavle i žicu odmah ubacite u drugu jabuku.
Naravno možete ovaj proces ponavljati i duže, ali najmanje 7 dana.
Ne brinite za tetanus i slične predrasude, željezo ide u probavni sistem gdje se apsorbira, a ne u krvotok.
Nekad su ovo pripremali rodiljama. Čavli od vlage u jabuci oksidiraju.
Korisnici tvrde da je ovaj lijek zasigurno manje toksičan od kupovnih preparata željeza.
A sam proces koji prolazi standardna, prskana jabuka dok ne dođe do našeg stola je u najmanju ruku …ughhh… čavli nisu nikakav problem!
atma.hr
0 komentari:
Objavi komentar