utorak, 30. travnja 2019.

Ono što ćete redovno slušati jeste da smo evoluirali tako da nam dojenje bude prirodno i da to može svaka žena kao što može i svaka ženka u životinjskom svetu.

Dojenje je možda “prirodno” ali nije uvek izvodljivo i mnogim ženama nedostaje podrška, jer kod ljudi stvari ne idu tako lako kao kod drugih vrsta, i to zbog naših velikih mozgova, piše Din Burnet za Gardijen.




  Ako ste nedavno dobili bebu, otkrićete da će vam drugi suditi bez obzira na to šta radite. I to baš onda kada ste u sred najzahtevnijeg i najstresnijeg perioda u životu, kada je poslednje što vam treba – da vam drugi sole pamet.

A dojenje je jedna od stvari oko koje ćete dobiti najviše saveta i osuda ukoliko niste uspešni u tome. Ono što ćete redovno slušati jeste da smo evoluirali tako da nam dojenje bude prirodno i da to može svaka žena kao što može i svaka ženka u životinjskom svetu.

Međutim, “prirodno” i “lako” nije isto. Mnogi misle da je dovoljno da porodilja “priključi” novorođenče na bradavicu, poput USB stika. Daleko od toga. Dojenje je zahtevno i često ne ide baš lako: svaka beba je drugačija i možda će biti potrebno puno truda. Nuspojave su brojne: ragade, zapušeni kanalići, apcesi i još mnogo toga. A tu su i otežavajuće okolnosti poput uzimanja lekova, hroničnih bolesti ili povreda. Možda je dojenje prirodno, ali prirodno je i trčanje, mada zahteva napor.

loading...
Zbog toga greše svi oni koji porodiljama poručuju da je to nešto što svaka životinja može. Naše bebe su sasvim nemoćne, za razliku od malih mačića ili štenaca, koji će sami dobauljati do majčinih dojki.

Pošto imamo velike glave kako bismo smestili svoje velike mozgove, na svet dolazimo u ranijoj fazi razvoja u odnosu na druge životinje, pa su zato naša mladunčad daleko bespomoćnija nego kod drugih vrsti. To znači mnogo više posla za majku kad je dojenje u pitanju.




  Za intelektualni napredak dakle postoji cena, a nju plaćaju žene kojima dojenje ne ide ni lako ni prirodno. Majčino mleko je najbolja hrana kada je dostupno, ali kada nije, iz bilo kog razloga, majkama su potrebna pomoć i podrška, kao i alternative. Zahvaljujući našem velikom mozgu u stanju smo i da prevaziđemo prirodu kad je potebno. A novopečenim majkama koje imaju problem, pomoć je najpotrebnija, poručuje autor.

Izvor: Detinjarije.com

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

Translate

Uradite ovo 5 minuta prije kupanja i vaša koža će biti savršena, bez i jedne mrlje u samo jednoj sedmici!

Svi mi želimo da naša koža bude zdrava i lijepa. Odmorite malo od hemijskih preparata i okrenite se prirodnim rješenjima. Mnogo puta smo o...

loading...

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget