utorak, 30. travnja 2019.

Roditelji često strahuju da li njihove bebe dovoljno jedu, spavaju i da li uspešno rastu i razvijaju se. Stručnjaci su u časopisu Parents objedinili osam znakova zdravih beba.

Beba se smiri kad je dodirnete, kao i kad vam čuje glas
Ovo pokazuje da ste uspeli da se povežete se sa svojom bebom. Novorođenčad inače mnogo plače, ali je majčin i očev glas nešto što im je mesecima privlačilo pažnju dok su bili u stomaku pa se to isto dešava i kad se rode. Čuju li glas roditelja, u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi svakako trebalo da ih umiri i prvi je korak u emocionalnom razvoju.


  Dnevno menjate i po 10 pelena, a beba dobija na težini
To dokazuje da se beba dovoljno hrani, iako količina popijenog mleka iz dana u dan može varirati. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene.

Nakon rođenja bebe važne su i redovne posete pedijatru, a u međuvremenu pratite punjenje pelena. Nemojte biti opsednuti količinom svakog obroka jer bebe ne jedu jednako svakog dana pa ni pri svakom obroku. Ključan je sveukupni rezultat – rast težine.



Beba je tiha i pažljiva makar nekoliko puta dnevno
Prve sedmice bebinog života karakteriše hranjenje svaka dva sata i puno spavanja, i do 16 sati dnevno, ali retko nekoliko sati “u komadu”. Između tih aktivnosti puno je plača i to je sve. S daljim napretkom beba počinje da uči kako da kontroliše svoje mišiće i fokusira se na nešto, a najčešće su to roditelji, te i vi počinjete da shvatate kakvog “malog sunđera” koja upija sve što vidi imate u svojim rukama. Kada je beba tiha ili “diže uzbunu” to je znak da prati sve oko sebe i procesira nove informacije. Nakon prvog meseca primietićete da počinju više da posmatraju svet i počinju da učie pa stoga povremeno bivaju tiše i osluškuju.

Beba se okreće ka novim zvucima i utiša se da čuje
To dokazuje da se razvija bebin sluh i da koristi mozak kako bi raspoznala zvuke. Bebama treba nekoliko sedmica da nauče da filterišu buku svakodnevnice kakvu su slušale u stomaku. Činjenica je da su neki zvuci interesantniji od drugih, ali se i interesovanje za to s vremenom razvija. Bebinu pažnju najpre će privući muzika, bilo da ona dolazi od igračke ili radija. Kada vidite da beba reaguje na zvuk i pogledom traži njegov izvor, znaćete da joj se uši i sluh zdravo razvijaju.



Gleda u uzorke, boje i pokrete
Beba s vremenom oštri vid, a iako vam se ne čini da tome doprinosi buljenje u ventilator na plafonu, ipak je tako. Kada se rode bebe vide otprilike 20 posto i to na daljini od 20 do 30 centimetara. Kad napune mesec vide još dalje, a do drugog meseca većina ih prati svetle boje, zanimljive uzorke i objekte koji se vrte. S obzirom da nemaju savršenu viziju niti dublju percepciju, oduševljava ih kontrast boja.

loading...
Kontakt očima, osmesi i interakcija
Beba s vremenom postaje sve društvenija i srećnija. Prva uspostavljanja kontakta očima stižu sa mesec dana, prvi osmeh sa dva, gugutanje sa tri, a prvi smeh sa četiri meseca. Ova interakcija pokazuje da beba postaje sve svesnija svog okruženja i da na neki način razume kako se treba ponašati u društvu. Do petog meseca uredno će na osmeh odgovarati osmehom kao da je to refleks. Sve ovo važni su znaci ranog razvoja jezika.

Sve manje plača, sve više regularnosti u spavanju
Kako se nervni sistem bebe razvija, tako će i njene navike spavanja biti sve urednije, bilo da je reč o dnevnom ili noćnom snu. Ovo navikavanje na određenu rutinu obradovaće roditelje, a počinje po navršenom četvrtom mesecu, iako je činjenica da se neke bebe brže priviknu na sistem.


  Beba postaje snažnija
Mnoge bebe glavu mogu samostalno da drže već nakon prvog meseca, ali to traje veoma kratko. Do trećeg meseca to ide uspješnije i tada znate da je u stanju da napreže svoje male mišiće. Da biste joj u tome pomogli pobrinite se da van stolice provodi kvalitetno vreme te je povremeno držite na podu potrbuške jer joj to može pomoći da ubrza razvoj različitih grupa mišića, uključujući i one koji joj kasnije omogućavaju okretanje ili sedenje.

Izvor: Klix.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Unordered List

Sample Text

Blog Archive

Pretraži ovaj blog

Pokreće Blogger.

Translate

Uradite ovo 5 minuta prije kupanja i vaša koža će biti savršena, bez i jedne mrlje u samo jednoj sedmici!

Svi mi želimo da naša koža bude zdrava i lijepa. Odmorite malo od hemijskih preparata i okrenite se prirodnim rješenjima. Mnogo puta smo o...

loading...

Popular Posts

Recent Posts

Text Widget